BannerII


Problemen aan de voorhand, met name kreupelheid door afwijkingen aan de ellebogen komen regelmatig voor bij veel rassen. De frequentie van voorkomen lijkt zelfs toe te nemen. Ook bij de Bordeauxdog komen elleboogafwijkingen regelmatig voor. Daarom een korte samenvatting van de problemen die in de elleboog kunnen voorkomen. Deze elleboogafwijkingen die kunnen ontstaan tijdens de groei worden over het algemeen samengevat als elleboogdysplasie, afgekort ED.

Het probleem begint met kreupel lopen met de voorpoten. Als de hond door de dierenarts wordt onderzocht valt vaak op dat het ellebooggewricht op beide gewrichten wat verdikt zijn. Over het algemeen is strekken van het gewricht ook er pijnlijk. De volgende stap is vaak dat er röntgenfoto´s van het ellebooggewricht gemaakt worden. Meerdere posities zijn dan nodig om de verschillende afwijkingen te kunnen constateren.

Er zijn vier aparte afwijkingen in de ellebogen mogelijk die ieder slijtage (artrose) kunnen veroorzaken. Dit zijn dus vier vormen van elleboogdysplasie. Er kunnen meerdere vormen naast elkaar aanwezig zijn.

ed11Ten eerste de LPA, het los processus anconeus, (zie tekening). Daarnaast de LPC, het los processus coronoideus, de OCD, osteochondrose dissecans en incongruentie van het ellebooggericht. De LPA, LPC en OCD (zie tekening) zijn losse stukjes botweefsel, die door een groeistoornis zijn los komen te liggen. Zo´n los stukje bot geeft in een gewricht versnelde slijtage en pijn. Vergelijk dit met een steentje in je schoen. De laatste, de incongruentie is een onregelmatig gewrichtvlak door het niet exact gelijke in de lengterichting groeien van de beide botten in de onderarm, het spaakbeen en de ellepijp.ed3

Het los processus anconeus (de LPA) kan vaak al op jongere leeftijd (vanaf 5 maanden) problemen geven. Bij de andere, de OCD, LPC en incongruentie beginnen de problemen vaak wat later (van ongeveer 10 maanden tot 1,5 jaar). Er zijn een aantal operatieve technieken bedacht voor deze elleboogafwijkingen, maar het meest effectief is het verwijderen van de losse stukje bot (de LPA, OCD of LPC)

Hoe ontstaat nu elleboogdysplasie?
ed2Er zijn allerlei factoren van belang, zoals voer, beweging, het gewicht van de hond en dergelijke. Toch is de aanleg voor dit soort problemen ook gedeeltelijk erfelijk. Het dus af te raden te fokken met dieren die lijder zijn van een van de vormen van elleboogdysplasie. Als hier strikt op wordt gelet, wordt de aanleg van dit soort problemen verminderd en daadoor de gezondheid van de Bordeauxdog in het algemeen verbeterd. Dit was in het kort wat over ED. Mocht u vragen hierover hebben kunt u natuurlijk contact met mij opnemen.

Door: Kees de Leeuw, clubarts

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap

Like us on Facebook

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap