BannerII

 

Onder entropion wordt verstaan het naar binnen krullen van (delen van) de ooglidrand. Het entropion kan het gehele onderooglid, delen daarvan, alleen de binnenooghoek, maar ook het bovenooglid treffen.

Doordat de haren van de buitenzijde van het ooglid bij elke lidslag over het hoornvlies heen en weer ‘raspen’ zal dit, na kortere of langere tijd, worden beschadigd en zal een ontsteking optreden (blauw worden van het hoornvlies). De hond heeft veel last van het oog, iets dat herkenbaar is aan veel knipperen, dichtknijpen van de oogleden, heftig tranen, slijm en pus uitvloeiing en lichtschuwheid. Als een dergelijke situatie voortduurt, kan het hoornvlies uiteindelijk geheel ondoorzichtig worden en kan de hond met dat oog dus niet meer zien. Er kan ook een hoornvlieszweer optreden. Dit veroorzaakt veel pijn. Het hoornvlies kan zelfs zodanig worden beschadigd, dat de zweer doorbreekt. Dat leidt in de meeste gevallen tot blindheid of verlies van het oog.
Als de ooglidrand volledig naar de oogbol ligt toegedraaid, zal er in het algemeen direct moeten worden geopereerd. Zelfs bij pups. In sommige gevallen kan worden volstaan met ‘tacken’. Door middel van een kleine operatieve ingreep worden hierbij reefsteken aangebracht, die de naar binnen gedraaide ooglidrand wegtrekken van de oogbol. Na het verwijderen van de hechtingen zorgen de littekenstrengetjes van de steekkanaaltjes voor een zekere mate van correctie. Dit om blijvende schade aan het hoornvlies te voorkomen. Vaak is een latere correctie, nadat het hoofd is volgroeid, toch nog noodzakelijk. Indien de situatie dit toelaat, kan de operatie worden uitgesteld tot op een leeftijd van één tot anderhalf jaar, wanneer het hoofd volledig is uitgegroeid. Voor het binnenooghoek- en het bovenooglid-entropion bestaan specifieke, meer ingewikkelde operatiemethoden. De entropionoperatie moet zeer nauwkeurig worden uitgevoerd door een dierenarts die daarin ervaren is. Dit omdat de ooglidrand na de operatie anders bijvoorbeeld weer te veel naar buiten draait (ectropion). De vooruitzichten zijn over het algemeen gunstig.
Wanneer het entropion niet ernstig is, kan het hoornvlies tot het moment van operatie voorlopig worden beschermd met vitamine A-oogdruppels of –oogzalf.
In de meeste gevallen is entropion het gevolg van een polygeen overervend defect. Bij uitzondering is het een gevolg van een zeer pijnlijk proces van het oog, of wordt de oogbol erg diep in de oogkas getrokken.

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap

Like us on Facebook

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap