BannerII

 

Inleiding
Gescheurde kruisbanden zijn een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoot bij de hond. De kreupelheid ontstaat plotseling. De oorzaak is meestal een verkeerde beweging of te wilde stoeipartij.
Voorkomen
Gescheurde kruisbanden zien we bij alle rassen. Boxers, rottweilers en terriers zijn er wat gevoeliger voor dan het gemiddelde ras. Sommige dierenartsen spreken zelfs over boxerknietjes.

Oorzaak
De kruisbanden zijn twee banden die kruiselings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten. Ze dienen om deze twee botten ten opzichte van elkaar vast te houden. Het is meestal de voorste kruisband die scheurt. Als deze band kapot is is de knie niet meer stabiel. Dijbeen en scheenbeen schuiven over elkaar, waardoor de meniscus, die tussen deze botten ligt, ook kan scheuren. De meest voorkomende manier van scheuren van een kruisband is een combinatie van overstrekken en draaien van de knie. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het dier in een gat stapt, uitglijdt, of met spelen een ongelukkige beweging maakt.

Diagnose
Om vast te stellen of een dier een gescheurde kruisband heeft is een zorgvuldig onderzoek nodig. Hierbij letten we vooral op de mate van speling in de knie. Als de kruisband doormidden is kunnen dijbeen en scheenbeen ten opzichte van elkaar verschoven worden. Hiernaast vinden we vaak overvulling van de knie en pijn bij het buigen en strekken. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren is ervaring nodig. Het gaat meestal om subtiele veranderingen in de bewegelijkheid van de knie. Soms kan aanvullend onderzoek nodig zijn (rontgenfoto's). De kijkoperatie, zoals bij mensen wordt gedaan, wordt bij honden niet gebruikt. De hondeknie is zo klein dat het niet mogelijk is om een artroscoop (het kijkapparaat) in te kunnen brengen. In twijfelgevallen is er helaas maar een mogelijkheid om de kruisbanden te kunnen inspecteren en dat is openmaken.

Behandeling
Een knie met een kapotte kruisband is ernstig beschadigd. Ondanks de beste behandeling zal er maar zelden volledige genezing optreden. Als de band geheel doormidden is is een operatie noodzakelijk. Hierbij worden de restanten band verwijderd en de knie nagekeken op verdere beschadigingen. Bij dit laatste moeten we vooral aan een kapotte (binnen)meniscus denken. Vervolgens moet de knie weer gestabiliseerd worden. Hiervoor bestaan zeer veel technieken en de keuze is afhankelijk van soort en grootte van de hond en voorkeur van de chirurg. Bij kleine honden (tot 11 kg) worden buiten de knie om kunststofkruisbanden aan gebracht, bij grotere honden wordt vaak een stuk kniepees of knieband gebruikt als vervanging voor de gescheurde band. De herstel periode is lang, de eerste 6 weken krijgt de hond beperkt beweging. (aan de lijn, niet spelen etc. ) Daarna mag het dier langzaam weer meer gaan doen. In de meeste gevallen is 70-80% funktieherstel mogelijk. Helaas treedt de aandoening bij 40-60% van de honden na verloop van tijd ook in de andere knie op.

Preventie
Een steile stand van het achterbeen zoals we bij Boxers, Chow's en Rottweilers zien leidt tot een zware belasting van de voorste kruisband. Deze honden zullen dus makkelijker hun band scheuren dan dieren met een betere stand. Verder kan iedere hond een ongeluk krijgen, dus deze problemen voorkomen lukt niet altijd. Wees wel voorzichtig met ruwe spelletjes op een gladde ondergrond (parket, ijs).

Samenvatting
Als uw hond plotseling kreupel is aan zijn achterpoot en de knie is dik of pijnlijk dan is het heel goed mogelijk dat een kruisband beschadigd is. Hoe eerder de aandoening wordt behandeld, hoe beter de vooruitzichten zijn. Wacht in twijfelgevallen dus niet af, maar neem kontakt op met uw dierenarts.

(bron: www.dedierenkliniek.nl)

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap

Like us on Facebook

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap