­

 

Wanneer u van plan bent een Bordeaux Dog aan te schaffen, is het verstandig dat u zich van tevoren goed realiseert waar u aan begint. De Bordeaux Dog staat bekend als een vriendelijke hond die een consequente opvoeding nodig heeft. 
Het opvoeden van een Bordeaux Dog pup kost veel tijd en energie, zeker het eerste jaar zult u ontzettend veel tijd moeten steken in de opvoeding van uw hond. Met een paar weken vakantie nemen wanneer de pup in huis komt bent u er niet. Waar het gedrag van uw toekomstige hond mee valt of staat, is de opvoeding die u geven zal. Elke Bordeaux Dog, reu of teef, heeft een vriendelijk consequente opvoeding nodig. Het moet duidelijk zijn dat u degenen bent die bepaalt wat er gebeurd en niet de hond. Uw hond zal zich er prettig bij voelen wanneer u voor hem of haar “begrijpelijke” (honden)taal spreekt, en voor de hond begrijpelijk gedrag vertoont. Een puppycursus, gevolgd door een gehoorzaamheidscursus kan u hierbij helpen.
De relatie die u met uw hond opbouwt, zal bepalend zijn voor het plezier dat u samen zult beleven. Niet alleen uw pup maar ook u zult bij deze cursussen leren de 'hondentaal' op de juiste manier te spreken.

Waarom een Bordeauxdog
Bedenk ook waarom u een Bordeaux Dog wilt aanschaffen. "Het is zo'n schattige pup" of "leuk voor de kinderen"is onvoldoende reden! Wanneer de Bordeaux Dog pup groter wordt is het waarschijnlijk niet mogelijk dat de kinderen zonder uw toezicht met hem gaan wandelen.

Maak uw huiswerk!
Het is verstandig u voor de aanschaf van een Bordeaux Dog goed te oriënteren.
U kunt een clubmatch of ander door de vereniging georganiseerd evenement bezoeken.
Praat eens met andere liefhebbers/eigenaren, zij kennen het ras en kunnen u de informatie
geven die u zoekt over de Bordeaux Dog.
U kunt natuurlijk ook eens contact opnemen met onze rasvoorlichter. Deze kan u uitgebreid informeren en uw eventuele vragen beantwoorden.
Indien u besloten hebt een Bordeaux Dog aan te schaffen, dan adviseren wij u lid te worden van de BDCN. Voor € 35,-- per jaar ontvangt u vier maal per jaar ons clubblad met veel informatie over de Bordeaux Dog. Ook wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen binnen het ras.
Wat kost een pup?
De prijs voor de pups is een zaak tussen pupkoper en fokker. De door de fokker vastgestelde prijs zegt overigens niets over de kwaliteit van de pup.
De gemiddelde prijs ligt momenteel tussen de € 1800 en € 2500.

Tips bij de aanschaf van een pup
Via het internet worden veel Bordeaux Dog te koop aangeboden op allerlei sites. En hoe verzorgd en professioneel en vooral aantrekkelijk sommige sites er ook uitzien, doe uw huiswerk als pupkoper goed. Wij willen nog eens extra benadrukken dat het niet aan te raden is om via websites als 'marktplaats' of andere veilingsites een Bordeaux Dog aan te schaffen.
U doet er verstandig aan te controleren of beide ouderdieren officieel zijn onderzocht op HD.
Vraag de fokker om de officiële HD-uitslagen van de ouderdieren te mogen inzien.
Officiële uitslagen worden in Nederland alleen afgegeven door de raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn (voorheen WK Hirschfeld Stichting).
Vraag de fokker ook om informatie van voorouders. Een stamboom alleen geeft geen garantie op de gezondheid van de pup. Het is een afstammingsbewijs, zodat u zeker weet dat de pup afstamt van de ouderdieren die op de stamboom vermeld staan.

Bij twijfel kunt u onze medewerker pupinfo om advies vragen.

Het is de taak van de fokker een pup tijdens de eerste acht weken van zijn leven goed te socialiseren en kennis te laten maken met alle aspecten van het “dagelijks leven” (de stofzuiger, de huisbel, kinderen, de radio, etcetera.) Het is heel belangrijk dat pups al tijdens de eerste periode van hun leven dagelijks plezierige ervaringen opdoen met mensen zodat ze zich “veilig” voelen bij mensen. Koop nooit een pup bij een fokker die de pups geïsoleerd heeft laten opgroeien. De kans dat uw pup een achterstand heeft opgelopen in zijn socialisatieproces, welke niet meer (voldoende) is in te halen is levensgroot. Gestresste, schrikachtige honden kunnen het resultaat zijn van een tekort aan socialisatie.

Spreken de ouders van het nest u aan qua uiterlijk en karakter? Wilt u misschien in de toekomst u shows gaan bezoeken of misschien zelfs een nestje gaan fokken? Of zoekt u gewoon een gezellige huisgenoot? Vraag de fokker in elk geval naar de eigenschappen van de vader en moeder van het nest! Natuurlijk kan de fokker niet garanderen dat u een toekomstig kampioen aanschaft, echter de fokker kan u wel helpen bij uw keuze en u een pup aanwijzen die zoveel mogelijk aan uw wensen voldoet.

Vraagt u aan de fokker welke eisen hij stelt aan de pupkopers. Een goede fokker zal zijn pups niet aan iedereen willen verkopen en heeft dus terecht eisen en wensen ten aanzien van de toekomstige eigenaren!

Let op de algemene gezondheid en conditie van de pups en van de moederhond. Bedenk wel dat een moederhond als gevolg van het zogen van haar pups niet in optimale conditie zal zijn. Dit is volstrekt normaal. Bovendien zal ze er met gevulde melkklieren niet op haar mooist uitzien. De moederhond mag evenwel niet mager en lusteloos zijn! Zijn de pups vrolijk en levendig? Hebben de pups geen diarree of waterende en/of etterende oogjes. Zijn de oortjes schoon? Zijn ze niet te mager en niet te dik? Vraag naar de enting(en) en ontwormingsku(u)r(en) die de pups gehad hebben of nog zullen krijgen. Het bezuinigen op ontwormen is bijzonder schadelijk voor jonge honden. Is de huisvesting schoon?
Realiseert u zich dat wanneer u naar een pup gaat kijken, de aanblik vertederend werkt en dat u stevig in uw schoenen moet staan om nee te kunnen zeggen.

Welke garantie op eventuele erfelijke gebreken biedt de fokker U? De BDCN adviseert beide partijen (pupkoper en fokker) om bij het kopen van een pup gebruik te maken van het model koopcontract van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Een reu of een teef?
Of u het beste een reu of een teef kunt nemen is een heel persoonlijke keuze. Het is niet mogelijk u een pasklaar antwoord op deze vraag te geven. Het hebben van een reu heeft zowel voor- als nadelen en hetzelfde geldt voor het hebben van een teef.
Als nadeel van een teef kunt u wellicht het twee keer per jaar loops zijn aanmerken en de daarmee gepaard gaande gedragsveranderingen (als gevolg van een veranderende hormoonhuishouding). Een reu daarentegen kan elk moment “hoteldebotel” raken wanneer er in zijn omgeving een teefje loops is. Castratie is voor zowel reu als teef niet altijd de beste oplossing, omdat dat ongewenste neveneffecten met zich mee kan brengen.
Van reuen wordt vaak gezegd dat ze aanhankelijker zijn. Of dat in alle gevallen zo is, valt te betwijfelen. Elke hond is een individu en kan daardoor verschillen van zijn of haar soortgenoten. Niet elk teefje heeft hetzelfde karakter en ook reuen zijn onderling verschillend. Reuen kunnen dominant zijn, maar dit is niet per definitie het geval. Dominante teefjes zijn er net zo goed! (Denk maar eens aan de mens; ook bij ons zijn niet alle vrouwen en mannen gelijk van aard!). De lichaamsgrootte en het gewicht zijn wel aanmerkelijk verschillend bij reu en teef. Wanneer uw hond u de baas is, is dat bij een reu vanwege zijn kracht en volume wat lastiger te hanteren dan bij een teef.
Uw Bordeaux Dog pup in huis!
Na alles goed overwogen te hebben hebt u besloten een Bordeaux Dog pup aan te schaffen, nu begint voor u een heel leuke maar ook heel drukke periode.
Natuurlijk wilt u dat uw hondje opgroeit tot een gezonde, prettige Bordeaux Dog. Gedurende het eerste levensjaar van uw hond kunt u veel doen om te voorkomen dat hij in zijn verdere leven last zal hebben van gewrichtsafwijkingen, artrose en de daarbij horende pijn. Het skelet van een Bordeaux Dog zal in de eerste twaalf maanden een ontzettende groeispurt doormaken. U zult totdat de hond deze leeftijd heeft bereikt daar dus rekening mee moeten houden. Wanneer u het eerste jaar met veel zorg en beleid uw pup laat opgroeien, is de kans op een gelukkig hondenleven het grootst!

Een aantal tips:

Het is van belang dat u zich voor het voeden van de pup houdt aan het voedingsadvies van de fokker. Ga niet zo maar over op een andere voeding, de kans is groot dat dit diarree tot gevolg heeft. Wanneer u toch andere voeding aan de pup wilt geven overleg dit dan met uw fokker of dierenarts.

Uw pup is de eerst tijd nog een echte baby. Dat betekent dat hij nog veel rust nodig heeft. Natuurlijk moet hij voor zijn sociale ontwikkeling veel indrukken opdoen, maar pas op dat u uw hondje niet overbelast.

Bordeaux Doggen zijn kindervrienden bij uitstek. Toch moet u (uw) kinderen leren om verstandig met uw pup om te gaan. Pups zijn kwetsbare jonge dieren, eigenlijk gewoon baby’s. Hun skelet is nog niet ontwikkeld en bestaat uit kraakbeen en is dus zeer kwetsbaar. Laat kinderen nooit slepen met pups.

Laat uw hond zelf uit! Een jonge hond moet niet door kinderen worden uitgelaten. Ook al denkt u dat uw kinderen dat wel aankunnen. Vaak hebben kinderen geen geduld en sleuren zij jonge honden over de stoep. Als uw pup andere honden tegenkomt weten zij niet wat ze doen moeten. Als uw pup schrikt weten ze niet hoe ze goed moeten reageren. Als uw hond wordt aangevallen door een andere hond raken uw kinderen in paniek. Zodoende kan een jonge hond voor zijn leven lang schade oplopen.

Het is zeer aan te raden een bench te gebruiken. Zielig? Wel nee! De pup went snel, zeker als u de bench aantrekkelijk maakt door de pup er alleen in te doen als hij moe is en u de pup voor het slapen een paar brokjes in de bench laat zoeken. Het helpt niet alleen bij het proces van zindelijk worden, het geeft de pup ook de kans voldoende te slapen in een veilige omgeving. Hij kan niet stiekem uw krant versnipperen of aan de electriciteitsdraden kabbelen. Bovendien bevestigt het gebruik van de bench uw positie van “ranghogere”, omdat u bepaalt wanneer er geslapen, gespeeld of gewandeld wordt.

Wanneer u gaat wandelen met de pup is het beter om meerdere korte wandelingen per dag te maken dan één lange wandeling. U kunt hierbij in gedachte houden dat u per wandeling 1 minuut telt voor elke week dat de pup oud is, dus een pup van 8 weken mag per wandeling niet langer dan 8 minuten onderweg zijn enzovoort

Een pup kent zijn eigen grenzen niet: u zult hem moeten afschermen van een overdaad aan beweging.

Laat uw hondje kennis maken met andere honden, maar laat hem vooral niet uitgebreid “ravotten” met zijn viervoetige vrienden.

Trappenlopen, in en uit de auto springen, op en van de bank springen, eindeloos achter een balletje aanvliegen, spelen in zwaar zand en op ongelijke grond zijn sterk af te raden.

Wanneer u een gladde vloer heeft in huis is het verstandig om daar gedurende het eerste levensjaar van uw hond vloerbedekking op te leggen. Opgroeien op een gladde vloer kan namelijk onherstelbare schade veroorzaken!

Verantwoorde voeding is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van uw pup. Geef de hond kwaliteitsbrokken van een goed merk, speciaal samengesteld voor snelgroeiende, grote rassen. Dierenspeciaalzaken en uw dierenarts kunnen u adviseren. Van de wat ‘duurdere’ brokken hoeft u vaak veel minder te geven. Bovendien geven deze betere brokken vaak aanzienlijk minder ontlasting. Ook een groot voordeel in deze druk bevolkte samenleving!

Zorg ervoor dat u uw pup niet overvoert; overgewicht schaadt de botontwikkeling van uw hond. Kijk naar uw pup/jonge hond. Wanneer u de ribben en de tussenruimtes nog goed kunt voelen, maar de ribben niet kunt zien, is uw hond op een goed gewicht.

Het is van groot belang dat u met uw hond een puppycursus en een aantal (!) vervolgcursussen volgt bij een door de Raad van Beheer erkende ‘Kynologenclub”. De adressen kunt u vinden op www.kennelclub.nl. Van een welopgevoede hond heeft u een levenlang plezier.

Wij wensen u veel plezier met uw Bordeaux Dog pup!!

happy dog logo

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap

Copyright Bordeaux Dog Club.Nederland (c) 2023 - Designed by jdvphoto.nl - All rights reserved

 KvK-nummer 30168510

pdfPrivacy verklaring

­