BannerII

De levensverwachting van de Bordeaux Dog ligt tussen de zes en de acht jaar. Vraag de fokker om de stambomen van de ouderdieren. Alleen honden met een stamboom kunnen officieel onderzocht worden op HD en ED. Vraag de fokker om de officiële uitslagen van de HD(= heupdysplasie) en ED (= elleboogdysplasie) beoordelingen door de Raad van Beheer. Een hond heeft altijd meer problemen met fouten in de voorhand (ellebogen), dan de achterhand (heupen).


Alle ouderdieren dienen officieel geröntgend te zijn op HD en ED. De officiële uitslag staat op een formulier van de Raad van Beheer, zoals hier afgebeeld.

Heupdysplasie
HD is niet bewezen erfelijk. Maar hoe hoger de score van de ouders, des te groter is de kans dat de kinderen het krijgen. Al is er ook altijd een grote factor “milieu”, waar de verantwoordelijk voor het grootste deel bij de eigenaar ligt tijdens het volwassen worden van de pup.
De BDCN adviseert u een pup te kopen uit ouders met HD-A (vrij) tot HD-C (licht positief). Wanneer een van de ouders HD-C heeft, is het gewenst dat de andere ouder HD-A of HD-B heeft. Samen met een goed milieu zou dit geen problemen op moeten leveren. Wordt er een ouderdier met HD-D (positief)gebruikt, dan moet het andere ouderdier HD-A hebben om het risico voor de pups te minimaliseren.


HD kan, indien aanwezig, opgevangen worden door een goede bespiering /spierontwikkeling van de achterhand van de hond (milieu).

Elleboogdysplasie
ED kent vele verschillende aandoeningen die men heeft samengevat onder de noemer ED.
De consequenties van ED ten opzichte van HD zijn voor de hond veel erger. Het kan leiden tot erg pijnlijk lopen (niet te verwarren met groeipijnen). Een bezoek bij de dierenarts en het maken van röntgenfoto’s geven dan snel duidelijkheid. ED leidt altijd tot dure operaties met leed voor hond en eigenaar. Het gaat ook vaak ten koste van een periode van welzijn (revalidatie) van de jonge hond.
De BDCN adviseert u een pup te kopen uit ouders, die ED- vrij zijn of ED graad 1 door arthrose. Maar het fokken met alle andere uitslagen wordt door de clubdierenartsen afgeraden.

Hartafwijkingen
Doppler is een methode om een aangeboren hartafwijking te vinden. Het is bewezen dat met hartproblemen belaste ouderdieren fokken leidt tot aan hartproblemen lijdende pups. Genetisch moeten beide dieren lijder zijn en dan zal zo’n 25 % van het nest deze aandoening hebben. Als er dus 1 ouderdier vrij is, kan het alleen maar tot dragers leiden. Zij hebben het zelf niet, maar kunnen het wel doorgeven.
Deze hartafwijking kan tot een plotseling dood door en hartstilstand leiden. Nu komt dit gelukkig bij de Bordeaux Dog nog niet veel voor, maar de BDCN ziet het wel als verantwoord fokken als het hart van de ouderdieren getest zijn met de Doppler methode.

Al deze punten sluiten niet uit dat uw pup er mee belast wordt, maar maakt de kans er op veel kleiner.
Wanneer de pups bij de fokker weggaan, hebben zij de voorlopige inentingen gehad. De fokker zal u een ent-schema meegeven. Pups worden met 2, 4, 6, en 8 weken ontwormd, daarna elke twee maanden tot ze een half jaar oud zijn. Volwassen honden moeten twee maal per jaar ontwormd worden.
Controleer zelf regelmatig oren en ogen: de ogen moeten schoon en helder zijn en de oren mogen geen onaangename geur afscheiden. Stap bij problemen altijd naar uw dierenarts en pruts er niet zelf aan, daar zijn het te belangrijke organen voor.
Ook moeten we de ontlasting van de hond in de gaten houden. Dit is een goede graadmeter voor de gezondheid van de hond. Bij pups moeten we daar zeker goed op letten, voor pups kan een aanhoudende diarree dodelijk zijn. Als uw pup heftige diarree heeft moet u naar de dierenarts!

 • 18 december 2022, aanvang 13.30 uur
  Locatie: Cultureel vergadercenter De Witte
  Adres: Henri Dunantplein 4, 3731 CL, De Bilt


  Geachte leden,
  Hierbij nodigen wij u uit voor de bijzondere algemene Ledenvergadering van de BDCN, die gehouden zal
  worden op zondag 18 december 2022, in Cultureel Vergadercenter De Witte in de Bilt.
  De vergadering zal om 13.30 uur aanvangen.

  Agenda
  1. Opening
  2. Ingekomen stukken en mededelingen
  3. Stemming nieuw bestuur, kandidaten kunnen zich conform de statuten aanmelden bij het secretariaat.
  5. Rondvraag
  6. Sluiting

  Bent u verhinderd? Geef dit dan door via secretaris@bdcn.nl
  Namens het bestuur van de BDCN

 •  zaterdag 10 september 2022

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap

Like us on Facebook

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap