BannerII

Socialisatie bij de fokker en de eerste periode in uw huis.

Inmiddels mag het als bekend worden aangenomen, dat de socialisatie van puppies enorm belangrijk is , eigenlijk het verloop van het verdere leven bepaald. Slecht of niet gesocialiseerde puppies kunnen een gevaar gaan betekenen voor hun omgeving en voor hen kan er geen plaats zijn in de huidige maatschappij. Zeker niet gezien de grootte en kracht van de Bordeaux Dog en de verwondingen waartoe dat kan leiden. Bedenk daar nog bij dat niet of slecht gesocialiseerde pups nauwelijks zijn te ‘hersocialiseren’ c.q. heropvoeden.


Misschien is bovenstaande scherp gesteld en schrikt u hiervan, maar het is waar en moet u helpen de psychisch en mentaal gezonde pup te krijgen. Want of u uw geliefde hond moet laten inslapen door een gezondheidsprobleem of een mentaal probleem, uw verlies en verdriet en dat van uw gezin is even zo groot.

Globaal gezien kennen de pups bij de fokker 3 socialisatie fases in het nest.
Ging men er eerst van uit dat de eerste 2 weken in het nest de puppen niets mee kregen, dat is nu al even achterhaald. De eerste 2 weken gaan de puppen op geur af, zo vinden ze hun moeder en ook de tepel van de moeder. Maar ze leren ook andere geuren kennen, die van de fokker etc. Ook is het van groot belang, dat de moeder zich veilig voelt en zo in alle rust haar pupjes kan voeden. De teef bepaald namelijk wanneer ze haar melk vrij geeft aan de puppies, zodat zij kunnen gaan drinken. Enerzijds bepalen de puppies het door te trappelen met hun pootjes langs de tepels, maar de melkgift is aan de teef. De hond is een vluchtdier, dus als de teef zich niet veilig voelt zal zij de melk niet geven om elk moment te kunnen "vluchten". Deze onrust gaat vanzelf op de puppies over, zij krijgen geen melk en honger is een onaangename ervaring voor ze. In het nest willen we natuurlijk elke onaangename ervaring vermijden om latere problemen te voorkomen.
Deze fase gaat langzaam over in de inprentingfase.
Na zo’n 10 dagen gaan de oogjes open en vanaf de 14e dag zijn ook de oren functioneel. Deze fase duurt ongeveer tot de 7e week. De inprentingfase is van enorm groot belang, omdat de pup hier de wereld leert kennen. Mensen, soortgenoten, situaties, vreemde geluiden en van het grootste belang is dat dit allemaal POSITIEVE ervaringen zijn. Dat de pup een ieder en de wereld als aangenaam leert ervaren. In deze periode leert hij ook soorthenoten van mensen te onderscheiden. Deze periode bepaalt samen natuurlijk met erfelijke karakterfactoren in grote mate het karakter van uw pup.
De socialisatiefase begint in de 7e week en dan leert de pup zijn plaats in de hondensamenleving van het nest en met soortgenoten kennen. Belangrijk is ook dat de gezagsverhoudingen ten opzichte van mensen worden vastgesteld. Deze fase duurt tot zo’n 12 weken.
Dit betekent dus, dat nadat u de pup heeft opgehaald er meteen werk aan de winkel is, om de pup meteen zijn plaats in uw omgeving en gezin duidelijk te maken. Hoe meer uw fokker met de puppen bezig is geweest in de inprenting en socialisatiefase, des te meer profijt heeft u daarvan gedurende het leven van uw Bordeaux Dog.

De opvoeding in uw huis
Voordat u uw pupje mee neemt krijgt u van de fokker een voerlijst mee en vele adviezen en wij raden u aan om een koopcontract te vragen.
En dan komt de pup bij u thuis. Hier geldt zeker, jong geleerd is oud gedaan en natuurlijk is het moeilijk om niet voor z’n lieve puppen blik te bezwijken, maar daar heeft u later alleen maar plezier van. Duidelijkheid is belangrijk voor elke pup , maar zeker voor de wat eigenzinnige Bordeaux Dog.
Dus ja is ja en nee is nee. Mag hij niet bij de eettafel komen tijdens het eten, dan mag hij dat nooit.
SSta je het 1 keer toe, dan kom je meteen in een situatie terecht van “ja , maar?”. Beter 1 of 2 keer koud eten, dan altijd een al dan niet kwijlende hond aan tafel. Hetzelfde geldt voor de bench. Natuurlijk gaan ze s’ nachts gillen in de hoop, dat u ze eruit laat. Maar eens eruit, blijft eruit, zal de pup vinden. U voedt uw pup natuurlijk op, zodat hij in uw gezin past en bij de een mag natuurlijk altijd meer dan bij de ander. Dus als hij van u op de bank mag, prima. Mag hij het niet, dan ook NIET als pupje. Want dat kan zo gezellig zijn, maar wanneer u het later toch niet wil, dan ook als pup niet.

Eten en water van een verhoogde drinkbak is eigenlijk een goede gewoonte tegenwoordig en aan te bevelen.
DDe vloer, deze moet stroef zijn voor een Bordeaux Dog pup, geen gladde vloeren waarop ze wegglijden. Dit is van groot belang voor een gezond beendergestel. Een Bordeaux Dog pup is groot, zwaar en log voor zijn leeftijd. Dus als hij steeds uitglijdt heeft hij grote kans op gewrichtsbeschadiging in met name de schouder, elleboog en knie. En voor zijn heupen is het ook niet bevorderlijk. Dus heeft u laminaat, leg er tijdelijk een loper op in het loopgedeelte en ga er niet op spelen met uw pup. Het is toch verstandiger om de pup buiten te leren spelen ipv binnen, gezien zijn omvang en grootte als hij volwassen is.

Dan de socialisatie, een Bordeaux Dog pup heeft er behoefte aan zijn plaats in de wereld op zijn gemak kennen te leren. Dus sleur hem niet met 8 weken over de markt, het schoolplein, de bus en trein. De laatste 2 zijn voor de meeste honden toch redelijk onzinnig , omdat ze nooit met de bus of de trein zullen gaan. Maar ga op een bankje bij de markt zitten en laat hem kijken. Hetzelfde geldt voor een bezoek aan de hondenschool etc.

Laat de Bordeaux Dog pup eerst de wereld ervaren voordat je hem er midden in zet. .


Hoeveel beweging moet je een pup geven? Daar hoor je als nieuwe pupeigenaar ook allerlei verhalen over, van 5 minuten per week er bij optellen, tot de eerste maanden helemaal niet. Hier moet je van de pup uitgaan. Je hebt pups die heel veel slapen. Dat moet je ze dan gewoon laten doen met natuurlijk wel eens een wandelingetje. Alle beweging die de pup zelf doet bijvoorbeeld in uw tuin is ook geen probleem. Zelf doen is zelf doen, dus niet achter balletjes aan laten rennen die u gooit, maar zelf met een balletje laten spelen.
Natuurlijk moet de pup kennismaken met veel honden en ook los natuurlijk, maar kennismaken is iets anders dan ze een kwartier als een stelletje dwazen achter elkaar aan laten rennen. Kennismaken, even laten gaan en doorlopen. Als u zich hier de eerste 8 maanden tot het eerste jaar aanhoudt , heeft u daar ook weer jarenlang plezier van.

Niet elke dierenarts is even bekend met de problemen en de behandeling van deze grote en zware honden. Mocht u specifieke vragen hebben omtrent de gezondheid van uw hond, raadpleeg dan onze clubdierenartsen. Zij staan vermeld in ons clubblad en op de website.

Als het goed is krijgt een voeradvies van uw fokker mee, inclusief een puppypakket met het voer wat de pup tot dan gehad heeft. Hier kunt u mee doorgaan. Als u wilt veranderen van voer, ga dan wel altijd over op voer voor grote rassen. Alle voerfabrikanten hebben dit en het is afgestemd op de groei van grote rassen.

 • 18 december 2022, aanvang 13.30 uur
  Locatie: Cultureel vergadercenter De Witte
  Adres: Henri Dunantplein 4, 3731 CL, De Bilt


  Geachte leden,
  Hierbij nodigen wij u uit voor de bijzondere algemene Ledenvergadering van de BDCN, die gehouden zal
  worden op zondag 18 december 2022, in Cultureel Vergadercenter De Witte in de Bilt.
  De vergadering zal om 13.30 uur aanvangen.

  Agenda
  1. Opening
  2. Ingekomen stukken en mededelingen
  3. Stemming nieuw bestuur, kandidaten kunnen zich conform de statuten aanmelden bij het secretariaat.
  5. Rondvraag
  6. Sluiting

  Bent u verhinderd? Geef dit dan door via secretaris@bdcn.nl
  Namens het bestuur van de BDCN

 •  zaterdag 10 september 2022

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap

Like us on Facebook

Logo Lid-van-RvB Horizontaal RGB Diap